Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Privatiseringschock

Det blågröna minoritetsstyret i Karlstad (M-MP-C-KD-L) är på väg att privatisera nära hälften av kommunens vårdboenden. Utifrån ett politiskt initiativ från styret föreslås nu att ytterligare hela tre vårdboenden ska läggas ut på entreprenad. Ett på Rud, ett i centrala Karlstad och ett i Väse. Det är ren privatisering för privatiseringens egen skull. Det finns inga kvalitetsbrister i dagens verksamhet och inga tydliga krav på eller löften om bättre ekonomiskt utfall ifall de drivs på entreprenad.

Utan det handlar om att på ideologisk grund privatisera kommunal verksamhet för att i nästa steg ge företagen som tar över vårdboendena möjlighet att ta andelar inom hemtjänsten. Styret upplever att det är för få aktörer som konkurrerar med kommunen inom hemtjänsten (trots att möjligheten finns) och då har de kommit på den lysande lösningen att de med offentliga medel ska se till att fler privata alternativ har en stabil bas att utgå ifrån. Märklig syn på marknaden och hur skattemedel ska användas.

Vi Socialdemokrater säger förstås blankt nej till det här och vi har tidigare misslyckade försök i färskt minne. Tex när det gäller personlig assistans inom LSS. För oss handlar äldreomsorg om trygghet, tillit och kvalitet. Vid privat drift har kommunen inget inflytande över arbetsvillkoren. Arbetstagarna kan bli av med heltid som norm, sitt friskvårdsbidrag och få fler delade turer. Eventuella överskott återinvesteras inte med säkerhet i verksamheten utan kan lyftas ut till ägarna.

Det här förslaget är långtgående och borde hanteras av kommunfullmäktige snarare än vård- och omsorgsnämnden. Ska detaljplaner av principiell karaktär antas av kommunfullmäktige borde det högsta beslutande organet även få besluta om större verksamhetsöverlåtelser. Det finns ett väldigt svagt stöd bland allmänheten för privatisering av vården och vinster i välfärden. Vi kommer naturligtvis att ta strid i den här frågan!

Läs mer här:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: