Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ny arbetsmarknadspolitik

Arbetsförmedlingen genomgår stora förändringar till följd av både den rådande statsbudgeten som M-KD-SD kuppade igenom och överenskommelsen mellan S-MP-C-L i januariavtalet. Jag gillar inte den snabba omställningstakten och alla delar i den nya inriktingen men nu är det de besluten som gäller och då måste vi göra det bästa av situationen.

Därför behöver vi verka för att regionerna som har det regionala utvecklingsansvaret får ta ett större ansvar för den regionala arbetsmarknadspolitiken. Det är också viktigt att kommunerna får vara aktörer i det nya systemet. Offentliga spelare som regionen och kommunerna har god kännedom om både sin befolkning och sin arbetsmarknad och bred erfarenhet av de här frågorna.

Sedan måste det självklart till samverkan med näringslivet och utbildningsväsendet. Men att tro att privata aktörer kommer att ta sig an små kommuner med ’små marknader’ eller målgrupper som står långt ifrån arbetsmarknaden är inte realistiskt. Vi behöver få fler i arbete för ju fler som jobbar desto mera resurser får vi in till vår gemensamma välfärd.

När det gäller regionernas ansvar så skrev vi Socialdemokrater i den regionala utvecklingsnämnden en debattartikel häromdagen och vi fick in det som fokusområde i nämndplanen för 2020. När det gäller kommunernas möjlighet att bli aktör så har Karlstads kommun motionerat om det till Sveriges kommuners och landstings kongress i november.

Läs debattartikeln nedan:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: