Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Bra så in i Norden

Ståhl, Warholm och Duplantis. Tre nordiska OS-guld i friidrott. Warholm slog dessutom till med ett närmast utomjordiskt världsrekord genom att springa under 46 sekunder på 400 m häck. Och i diskustävlingen tog Sverige en dubbel genom Simon Petterssons silverskräll. Även Duplantis slog sitt eget världsrekord i några nanosekunder innan han tog med sig ribban ner efter en lätt touch med bröstet.

För Sveriges del kom friidrottsmedaljerna efter tre medaljlösa olympiska spel och man kan med rätta prata om konjunkturcykler i både ekonomi och idrott. De senaste friidrottsmedaljerna kom vid de legendariska spelen i Aten 2004 där det blev tre guld genom Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm.

Det är häftigt att få uppleva de här prestationerna som inbiten friidrottsentusiast sedan barnsben men det är också kul att konstatera att det finns flera starka kopplingar till friidrottsstaden Karlstad. Stefan Holm förstås som bor och verkar här (först som aktiv och nu som tränare). Simon Pettersson studerade och tränade vid det ansedda friidrottsgymnasiet här i stan. Och både Ståhl och Duplantis gillar att tävla på Karlstad GP. Det är ju bara några veckor sedan som Duplantis slog till med sex meter i regn på Tingvalla IP.

Men Karlstad är ju inte bara en friidrottsstad utan var också skådeplatsen för den fredliga unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905. Med gränsen öppen igen och lite tilltufsade relationer som behöver repareras känns det som ett guldläge för min tidigare idé om någon form av svensk-norsk landskamp som invigning av den nya utomhusarenan om ett par år. Då är det också snart dags för OS igen eftersom det bara blir tre år till nästa gång. Vi får hålla tummarna att det blir en utdragen högkonjunktur för den nordiska friidrotten!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: