Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Varumärket Värmland

Naturen/skogen och dialekten sticker ut när övriga Sverige får tycka till om Värmland i Region Värmlands senaste attitydundersökning. Skogen som en plats för rekreation mer än som bas för industrin. Dialekten som go och glad och samtidigt som lite bonnig. Hockey, sola i Kallsta och kulturen finns där också men inte lika starkt och känt som tidigare. Fler ser Värmland som något man besöker snarare än flyttar till. Säkert delvis på grund av att man inte känner till jobbmöjligheterna eller ens tror att de finns i särskilt stor utsträckning. Man associerar Värmland mycket mer med avlägset, öde och utflyttning än internationellt och konkurrenskraftigt näringsliv.

Jag som själv bott i Stockholm i nästan sju år är inte så förvånad. De flesta där känner till Värmland, Karlstad och Färjestad och har en i grunden positiv uppfattning. Samtidigt är det många som har sin värmlandsbild från Smala Sussie, Hajk, Ack Värmland, Bröllopsfotografen och numera säkert Lerins olika program. Man har sämre koll på Vänerns skärgård, Karlstads universitet, säkerhetsklustret och den stora skogs- och pappersindustrin med dess internationella kopplingar.

Det finns dock en tendens till trend att folk söker sig ut från de stora städerna eller vill stanna i sina hemtrakter nu efter pandemin. Så kan Värmland rida på den vågen och samtidigt stärka kommunikationerna så kan konkurrenskraften öka ordentligt. Men då måste det finnas bredband överallt och vi måste se till att få klart Karlstad C med resecentrum, rusta Värmlandsbanan så att det går fortare till Oslo och framförallt Stockholm, förstärka pendlingsmöjligheterna inom Värmland både när det gäller bil och kollektivt samt höja utbildningsnivån och öka entreprenörsandan.

För när det kommer till att besöka Värmland så är naturen viktigast men för att få folk att flytta hit eller bo kvar så är det bra boendeförutsättningar och intressanta jobbmöjligheter som väger tyngst enligt studien. Då måste vi se till att människor känner till jobben som finns här men också kan bo här och arbeta på andra håll i landet!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: