Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Straffa sig i valet

Det är drygt tio månader kvar till valet och allt oftare dyker argumentet upp att det ena eller det andra agerandet kommer att straffa sig i valet. Det är många olika frågor som tilldelas samma effekt och alla har bara en röst var (åtminstone per nivå kommun/region/riksdag) så det är svårt att spela bestraffningskortet alltför många gånger för den enskilde väljaren.

 

Lokalt i Karlstad nämns bla försäljningen av Stadshuset, bergtäkten i Ulvsby, moskén på Rud, Skutberget/Muminvärlden, höghuset i kvarteret Almen, förtätningar i befintliga bostadsområden, bostäder på grönytor, bristen på bostäder, bristen på parkeringar, usel hantering av kärnkraftsaktier, än uslare hantering av vindkraftsparken mm mm. Med så många potentiella frågor att straffa utifrån så måste man först välja vilken fråga man vill straffa något parti för och sedan vilket parti man vill straffa. Samtidigt måste man hålla reda på vad alla andra partier tycker i alla potentiella bestraffningsfrågor så att man åtminstone inte belönar något parti som tycker samma i en fråga som man var nära att straffa ett annat parti för.

 

Till det kommer sedan diskussionen om genomförda eller inte genomförda vallöften och huruvida vallöften är givna under förutsättning att ett parti får egen majoritet. Nu får ju sällan partier egen majoritet i en demokrati som vår och det vet ju de flesta väljare om varför de normalt betraktar vallöften som något annorlunda löften än vanliga löften och då är det svårt att straffa ett parti för ett vallöftesbrott (som ju inte är som ett riktigt löftesbrott). Och det är ännu svårare, för att inte säga nära omöjligt, att straffa ett oppositionsparti för ett vallöftesbrott.

 

För många slutar resonemanget med att det blir för komplicerat att rösta utifrån ett bestraffningsperspektiv och istället röstar man utifrån ett supportperspektiv. Då blir det plötsligt inte alls lika komplicerat att jämföra och hålla isär de olika partierna och de flesta baserar då sitt val på ideologisk grund och ett framtidsperspektiv!

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: