Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Bioekonomin är här

Jag har varit riksdagsledamot två dagar den här veckan. Dock inte i Sveriges Riksdag utan i Bioekonomiriksdagen som varit samlad i Karlstad. I den riksdagen sitter inte bara politiker utan forskare, företagare, förtroendevalda m.fl. Det har varit minst sagt intressanta och lärorika dagar och det har varit nationella gäster på en mycket hög nivå. Eller vad sägs om landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, EU-parlamentariker Fredrick Federley, tidigare språkröret Maria Wetterstrand och professor emeritus på KTH Staffan Laestadius för att nämna några.

 

Region Värmland och Paper Province var arrangörer och vi i Värmland är verkligen ett center för de här frågorna och flera av de stora företagen i regionen höll föredrag och berättade om sina satsningar, bla Stora Enso, Billerud Korsnäs och Rottneros. Även Karlstads universitet är en stark och viktig aktör.

 

Bioekonomi är brett men handlar bland annat om att nyttja trä och trämassa i olika former som tex drivmedel eller som konstruktionsmaterial. Men även trä är en begränsad resurs så även om vi ställer om fordon eller produktion så måste vi dra ner på totalanvändandet för att resurserna ska räcka. Vi i Sverige är duktiga på att nyplantera så fort vi avverkar skog men så ser det tyvärr inte ut runt om i världen. Så förutom att vi kan exportera råvaror, förädlade produkter och innovationer inom bioekonomin så borde vi också exportera själva skogshanteringen.

 

Det som var intressant under de här två dagarna var pendlandet mellan det nattsvarta vi är på väg emot med nuvarande livsstil (uppvärmning, överkonsumtion, avskogning mm) och den ljusa framtid som vi kan gå till mötes om bioekonomin får stimulans och fullt genomslag. För den ljusa framtiden krävs det som vanligt politiska beslut kring målsättningar och ramverk, forskningsresultat att luta sig emot, innovationer som förändrar världen, stora företag som går före och att den breda allmänheten tar till sig informationen och förändrar sitt beteende.

 

Själv tog jag ett litet steg när jag köpte en tandborste med träskaft på utställningen. Ta du också ett litet steg i helgen för det är de många små stegen som gör den stora skillnaden i omställningen till ett mer hållbart samhälle!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: