Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Europafriidrotten tackar Lukasjenko

Den 13 april är det dags för det europeiska friidrottsförbundets kongress som genomförs vart fjärde år. På agendan står förstås bland annat val av styrelse, motioner och styrelsens förslag. I samband med att kongressen närmar sig så har också en rapport från den gångna fyraårsperioden sammanställts och det är en förtjänstfull redovisning som visar på en bred och imponerande verksamhet.

Men jag som tidigare i år önskade MINSKat fokus på Vitryssland har inte blivit bönhörd. Istället lyfter man återigen fram Vitryssland och tackar uttryckligen de vitryska myndigheterna för dess starka stöd. Vitryssland är i år arrangör av både det nya konceptet Dynamics New Athletics och premiärmatchen mellan Europa och USA. Man betonar till och med att tack vare statsstödet är matchen mellan världsdelarna ”kommersiellt gångbar” och man är glad att kunna erbjuda prispengar i tävlingen. Vitryssland och Minsk är också en av slutkandidaterna när det gäller EM 2024.

Jag vidhåller att man i dessa tider av fokus på ’good governance’ inom den internationella idrottsrörelsen bör ställa särskilda krav på arrangörerna och att samma etiska principer som gäller för sponsorpengar ska gälla för offentligt stöd. Alexander Lukasjenko har styrt Vitryssland med järnhand sedan 1994 och i parlamentet är 108 av 110 ledamöter regimtrogna. Landet är utestängt från Europarådet på grund av anklagelser om omfattande brott mot mänskliga rättigheter. En sådan regim förtjänar inte strålkastarljus och hyllningar men självklart ska landets idrottsutövare få delta i det sportsliga utbytet!

Läs rapporten här:

https://www.european-athletics.org/mm/Document/Corporate/Whoweare/01/28/63/14/ChangeDelivered_Neutral.pdf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: