Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Cykelbro (s)toppad

Det blågröna styrets prestigeprojekt – cykelbron mellan Råtorp och Färjestad – är ett skrytbygge som visat sig bli dyrare och dyrare. Den uppskattade kostnaden på 40 miljoner har visat sig vara en missräkning av rang och därför är det glädjande att upphandlingen nu avbryts. Inkomna anbud låg långt över budgeterade medel, trots att kommunen fått statsbidrag för genomförandet. Kostnadsnivån och vår kritik fick till slut styret att backa.

Vi Socialdemokrater har från början varit emot bygget av bron, av flera anledningar. Placeringen av cykelbron är mycket tveksam. Det finns en nybyggd cykelramp för 13 miljoner kronor på Borgmästarbron bara en dryg kilometer söder om den tänkta cykelbron. Där kan man på ett enkelt och tryggt sätt korsa älven. Vidare saknas det ordentliga underlag som styrker behovet av cykelbron vid Råtorp-Färjestad eller att den överhuvudtaget är samhällsekonomiskt lönsam. Hittills har bron kostat kommunen drygt tre miljoner i form av utrednings- och konsultkostnader samt en uppmärksammad musselflytt.

Den blågröna cykelbron skulle dessutom kunna leda till ett parkeringskaos på Råtorp när det är hockey, trav och andra evenemang på Färjestadssidan. Vi anser att resurserna kan användas bättre på andra håll i kommunen, till exempel i våra mindre tätorter och på insatser som underlättar när Vikenförbindelsen och Resecentrum byggs. Kommunen kan inte lägga 70-80 miljoner på två cykelpassager över älven precis intill varandra. Och alla cykelmedel kan inte satsas i tätorten Karlstad.

Därför sa vi nej till styrets förslag att ånyo utreda cykelbrons kostnadsbild och att söka mer statliga bidrag för bron. Vi anser att tillräckligt med tid och resurser lagts på den här dåliga idén. Vi vill använda resurserna till mer angelägna projekt och vilka det är får vi återkomma om. Det uppenbart att det blågröna styret är ute och cyklar och riskerar att bokstavligen kasta kommunens pengar, om inte i sjön, så åtminstone i älven!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: