Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stieg Larsson hade rätt

Jag har sett den fascinerande dokumentären i fyra delar om Stieg Larsson. Självklart blir man tagen och imponerad av hans enorma arbete med kartläggning av högerextrema och rasistiska personer och organisationer samtidigt som han skrev böcker och tidningsartiklar. Detta utöver sitt ordinarie arbete på TT. Samtidigt så är livsstilen inte att rekommendera och han dog av en hjärtinfarkt bara 50 år gammal.

Men vilken koll han hade och vad rätt han hade. Han såg utvecklingen av främlingsfientliga krafter och partier i Europa och världen och sa att det kan och kommer troligen att hända även här. Han och tidningen Expo kartlade kopplingen mellan olika partier och organisationer och hur vit-makt-musiken finansierade och stärkte verksamheten. Han såg hur Sverigedemokraterna bildades ur tidigare partigrupperingar och hur klädkod, uppförande och fokus förändrades för att attrahera fler väljare.

Han hade sannolikt inte varit förvånad över dagens situation men säkert förfärad. Hur kunde det gå så här långt trots tidig kunskap och varning är kanske något han hade funderat över. Det är i alla fall något som slår mig när jag ser dokumentären som skildrar Sverige fram till millennieskiftet.

Nu är det upp till oss som lever och verkar idag att både lyfta fram de här rörelserna och åsikterna i ljuset men också presentera samhällslösningar som ger humanistiska och toleranta partier ett starkare mandat i en orolig tid!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: