Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Europadagen 70 år

Imorgon den 9 maj är det Europadagen, en dag då Europa normalt uppmärksammar själva kärnan i EU-samarbetet. Freden och sammanhållningen i Europa efter det förödande andra världskriget då så många européer fick sätta livet till.

I år hamnar Europadagen förstås i skuggan av den pågående coronapandemin. EU, dess medlemsländer och hela Europa har fullt fokus på att värna och rädda såväl liv och hälsa som jobb och företag. Men det är ändå värt att uppmärksamma Europadagen eftersom det är tillsammans vi måste ta oss igenom kriser och EU har en viktig roll i det sammanhanget.

Det var den 9 maj 1950 som Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman presenterade den så kallade Schumandeklarationen. Det handlade om ett nytt unikt politiskt och ekonomiskt samarbete i Europa, (framförallt att knyta samman Frankrikes och Tysklands ekonomier), som skulle omöjliggöra framtida krig mellan de två länderna och andra länder på den europeiska kontinenten. Ett år senare var kol- och stålunionen ett faktum vilket brukar betraktas som startskottet för det som idag kallas EU.

För mig är EU en självklar och viktig förutsättning i den europeiska gemenskapen. Fri rörlighet och ekonomiskt samarbete i all ära men solidaritet mellan länder och människor får inte bara vara en vacker tanke. Det är en nödvändighet, inte minst just nu. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad i såväl stora som små frågor. Utmaningar kring hälsa, klimat, migration och jobben känner inga gränser. Allt är en del av mitt och ditt Europa!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: