Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Skillnad på privat och privatiserad

Som socialdemokrat med ansvar för och fokus på jobbfrågan får jag ofta diskutera begreppen privat och privatiserad. Både åt höger och vänster. Men det är stor skillnad på de två begreppen.

Borgerliga företrädare och sympatisörer brukar attackera mig och säga att du som driver jobbfrågan så hårt och säger att ni är för företagsetableringar och ett gott företagsklimat. Varför är ni då emot att tex privata företag tar över kommunala vårdboenden eller att friskolor får etablera sig fritt hur de vill? Viktiga ideologiska skäl är förstås att välfärdsverksamheter ska komma alla till del, vara likvärdiga oavsett var de finns och när det gäller tex vård och omsorg tilldelas efter behov och inte efter plånbokens storlek. Betyg ska sättas efter kunskaper och inte för att locka nästa kull elever till en viss skola. Överskott ska återinvesteras i verksamheten Men kopplat till just jobbfrågan så leder det normalt inte till några nya jobb. Det är ju bara en verksamhetsövergång.

Från andra hållet kan det ibland låta. Ni som säger att ni är emot privata alternativ, varför är ni då så angelägna om företagsklimatet eller att hyra ut kommunal mark till privata företag. Svaret är ju att för arbetarepartiet Socialdemokraterna är jobben och strävan efter full sysselsättning prioriterade frågor. Ju fler som jobbar desto mera skattemedel kommer det in till den gemensamma välfärdssektorn. Den egna försörjningen är den största garanten för den enskildes möjlighet att forma sitt liv. För oss är alla jobb viktiga jobb. I offentlig och privat sektor men det ska ske till schyssta arbetsvillkor och på ett hållbart sätt. Ett viktigt uppdrag är att skapa goda förutsättningar för företagsklimatet och företagsetableringar eftersom väldigt många arbetstillfällen finns inom den privata sektorn.

Det är ofta bra när man får diskutera samma fråga åt två håll, då vet man att man ligger rätt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: